Showing posts with label POSTAL/SORTING ASSISTANT. Show all posts
Showing posts with label POSTAL/SORTING ASSISTANT. Show all posts

Wednesday, July 24, 2013

POSTAL ASSISTANT/SORTING ASSISTANT EXAM 2013 - SHORT LIST PUBLISHED

Direct Recruitment PA/SA Examination - LATEST UPDATE : KERALA CIRCLE SHORT LIST ALSO PUBLISHED


UPDATE as on 23-JUL-2013

I  The List of shortlisted candidates for the Computer Typing / Data Entry (PAPER II) for Kerala Postal Circles is added in the given link below.

II PAPER II for Andhra Pradesh, Gujrat, Karnataka, Maharashtra, Tamil Nadu, and Kerala Postal Circles is scheduled on 10th and 11th August 2013.The Admit cards for the same have been dispatched. If not received by 31 July 2013 then it can be downloaded from India Post website from August 01, 2013.

Click here for : SHORT LISTED CANDIDATES FOR PAPER II

Wednesday, July 17, 2013

POSTAL/SORTING ASSISTANT SHORT LISTED CANDIDATES

Direct Recruitment PA/SA Examination

I. Aptitude Test (Paper I) for all the postal circles is completed. The List of shortlisted candidates for the Computer Typing / Data Entry (PAPER II) for Andhra Pradesh, Gujrat, Karnataka, Maharashtra, Tamil Nadu, Assam, Chhattisgarh, Jharkhand, Madhya Pradesh, North East, Odisha, West Bengal Postal Circles is given in the link below:

 SHORT LISTED CANDIDATES FOR PAPER II

The list in respect of the remaining Postal Circles will be published shortly.

II. The above Short List has been prepared in accordance with the procedure published in the Notification No 60-9/2009 SPB1 dated 8-5-2012. The candidates who figure in the above list have qualified for appearing in the Paper II based on marks in the Paper I.
III The list is in order of Roll Number.
IV. Paper II is tentatively scheduled on 10th,11th,24th,25th,31th August 2013 and 1st September 2013
V. Admit Card for Paper II will be dispatched shortly. Admit Card can also be generated on this website by the candidates.





Friday, May 17, 2013

KERALA PA/SA EXAM COMPLETE KEY HELD ON 12/05/2013



The Postal Assistant/Sorting Assistant Examination Key is prepared by Akula. Praveen Kumar, Sub Postmaster, Papannapet SO-502303(Medak division Mob no. 9849636361, 8019549939) in good faith of Postal Assistant exam aspirants. Author of blog does not accepts any responsibility in relation to the accuracy, correctness of answers or otherwise, of the contents.

The Key Published by India Post is final.

                            PART-A (GENERAL KNOWLEDGE)

1. Which of the following articles of Constitution says that the executive power of every state shall be so exercised as not to impede or prejudice the exercise of the executive power of Union?

(A) Article 258           (B) Article 355           (C) Article 356           (D) Article 257

Ans. D

Monday, May 13, 2013

Solved Questions of Postal/Sorting Assistant Exam held on 12 May 2013 in Kerala Circle



Solved Questions of Postal/Sorting Assistant Exam held on 12 May 2013 in Kerala Circle
General Awareness Section: Questions with Answer Key
Q1. Which of the following articles of Constitution says that the executive power of every state shall be so exercised as not to impede or prejudice the exercise of the executive power of Union?
(A) Article 258
(B) Article 355
(C) Article 356
(D) Article 257
Ans. (D) Article 257

Q2. The distance between earth and sun is greatest during:
(A) Winter Solstice
(B) Aphelion
(C) Perihelion
(D) Summer Solstice
Ans. (B) Aphelion

Q3. Which company has developed AKASH, the cheapest tablet computer?
(A) IBM   
(B) HCL   
(C) Datawind   
(D) Lenovo
Ans. (C) Datawind   

Q4. Bhopal Gas tragedy is associated with leakage of: 
(A)  Carbon dioxide 
(B) Methyl ISO cyanate   
(C) Sulphur Dioxide    
(D) Nitrogen dioxide
Ans. (B) Methyl ISO cyanate  
 
Q5. Who is the General Secretary of CPI(M)?
(A) Suravaram Sudhakar Reddy   
(B) Basudev Acharia             
(C) Prakash Karat               
(D) None of these
Ans. (C) Prakash Karat            
   
Q6. The central Government on 1st Jan, 2013 launched the pilot phase of direct cash benefits transfer scheme. Under this scheme the cash will be directly transferred to the intended beneficiaries through.
(A) Permanent Account Number linked Bank Account  
(B) Voter I D linked Bank Account   
(C) Aadhar-Linked Bank Accounts    
(D) Ration Card linked Bank Accounts
Ans. (C) Aadhar-Linked Bank Accounts    

Q7. Identify three leader states in wind energy among the following:
(A) Maharashtra, Odisha, Bihar              
(B)  Maharashtra, Madhya Pradesh, West Bengal
(C) Bihar, Jharkhand, Uttar Pradesh
(D) TamilNadu, Maharashtra, Gujarat
Ans. (D) TamilNadu, Maharashtra, Gujarat

Q8. Dr Montek Singh Ahluwalia said recently that the term “Bimaru” states should be done away with. Which states was/were termed as Bimaru states?
(A) Bihar, Jharkhand, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh
(B) Bihar, Madhya Pradesh, Rajasthan, Uttar Pradesh   
(C) Bihar, Uttar Pradesh
(D) Bihar
Ans. (B) Bihar, Madhya Pradesh, Rajasthan, Uttar Pradesh   
 Note: The term 'Bimaru' was coined by a demographer Ashish Bose in the early 1980s, whereby he had classified Bihar, Madhya Pradesh, Rajasthan and Uttar Pradesh as laggards struggling to keep up in comparison with the growth rates set by other states.
Q9. Who was recently elected as vice President of Indian National Congress?
(A) Kapil Sibal
(B) Manmohan Singh
(C) P.Chidambaram  
(D) Rahul Gandhi
Ans. (D) Rahul Gandhi
Note: Rahul Gandhi on 19 January 2013 was formally elevated and was appointed at the position of party Vice-President of Congress at the Chintan Shivir organised at Jaipur in January 2013.
Q10. Recently consensus on GST have been arrived by center and states. What does GST mean?
(A) Gross Sales Tax
(B) Graded Sales Tax   
(C) Global Sales Tax 
(D) Goods and service Tax
Ans. (D) Goods and service Tax
Note: The proposed nationwide GST is intended to usher in a uniform market for goods and services, cut business costs, and boost government revenue. The indirect tax would replace existing levies such as excise duty, service tax and value-added tax (VAT).
Q11. The Reserve Bank of India has asked banks to ensure withdrawal of Non-CTS 2010 standard cheques with CTS standard-2010 cheques by:
(A)  30th April, 2013   
(B) 31st December,  2013   
(C) 31st March, 2013 
(D) None of these
Ans. (D) None of these.
Note:- On March 19, 2013 the RBI has once again extended the deadline for issuance of new format cheque till July-end. It has asked the banks to issue new cheque books only under the new format and gave them time till July-end to withdraw the old format cheques . In December, the RBI had extended the deadline to convert to the new standard CTS-2010 by three months to March 31, based on the representations from stakeholders.
Q12. How many gold medals were won by India at Copa-Brasil-2012 Tournament of wrestling?
(A) Eight  
(B) Nine  
(C) Seven 
(D) Six
Ans. (B) Nine  
Note: The Indian wrestling contingent finished with a rich-medal haul, including 9 golds and four bronze in the Copa Brasil-2012 tournament held in Rio from November 29 to December 2.
Q13. Who was named AIFF (All India football federation) player of the year 2012?
(A) Gouramangi Singh
(B) Sunil Chhetri  
(C) Syed Rahim Nabi
(D) Subrata Paul
Ans. (C) Syed Rahim Nabi

Q14. India on Oct-4, 2012 successfully test fired nuclear capable Prithvi-II ballistic missile from a test range at Balasore. This was a:
(A) Air to Air Missile      
(B)  Surface to Air Missile
(C) Surface to Surface Missile                           
(D) Air to Surface Missile
Ans. (C) Surface to Surface Missile                           
Q15. The National Development Council has approved recently the 12th five year plan and set an annual average growth target of:
(A) 10%               
(B) 11%              
(C) 8.2%       
(D) 9%
Ans. (C) 8.2%       

Q16. Who was world biggest exporter of rice in 2012 as per the latest report by Food & Agriculture organization?
(A) China              
(B) Pakistan                     
(C) Thailand   
(D) India
Ans. (D) India
Note: India in 2012 surpassed Thailand as the top exporter for the first time in three decades, shipping 10.3 million tons of milled rice compared with Thailand’s 7.0 million. India could export 8.3 million tons of rice in 2013, making it the world’s leading rice exporter for two years in a row, the Food and Agriculture Organisation (FAO) said on May 07, 2013.
Q17. The government of India has given ……………..” languages of the 8th Schedule” the status of official language.
(A) 23    
(B) 26   
(C) 24    
(D) 22
Ans. (D) 22

Q18. Who is credited with the discovery of Electron?
(A)    James Chadwick
(B)     Rutherford
(C)     E. Goldstein
(D)    J.J. Thompson
Ans. (D)    J.J. Thompson

Q19. During the time of which Mughal emperor did the English East India Company establish its first factory in India?
(A)  Shahjahan
(B) Aurangazeb
(C) Akbar
(D) Jahangir
Ans. (D) Jahangir

Q20. The first temporary president of Constituent Assembly was:
(A) Dr. Bhim Rao Ambedkar
(B) Sardar Vallabhai Patel
(C) Dr. Rajendra Prasad
(D) Dr. Sachidanand Sinha
Ans. (D) Dr. Sachidanand Sinha
Note: Dr. Sachchidananda Sinha was the first president (temporary chairman) of the Constituent Assembly when it met on December 9, 1946.
Q21. Which among the following was the major demand of the Bardoli Satyagraha (1928) organized under the leadership of Sardar Vallabhai Patel?
(A) Rollback of newly enhanced revenue rate
(B) Supply of Agricultural Inputs to farmers at subsidized rate
(C) Land to the tiller
(D) Increase of rates of labour wage
Ans. (A) Rollback of newly enhanced revenue rate

Q22. Find the incorrect statement:
(A) Full moon occurs when the moon comes between the Earth and Sun
(B) The difference in minutes between the Greenwhich time and the local time at a place can be derived by multiplying the longitude of place by four
(C) Spring Tide is caused by the gravitational pull of the moon and the sun together in the same direction
(D) A line on a map that joins all places of the same height above sea level is called contour line
Ans. (A) Full moon occurs when the moon comes between the Earth and Sun

Q23. The refractive indices of Kerosine, Turpentine and water are 1.44, 1.47 and 1.33 respectively. Light will have maximum speed in:
 (A) Water
(B) Speed remains same for all
(C) Kerosine
(D) Turpentine
Ans. (A) Water
Note: Refractive Index= Speed of light in air/ speed of light in medium
Speed of light will be maximum in the medium which has lowest refractive index

Q24. Which of the following gases are given out during photosynthesis:  
(A) Nitrogen
(B) Hydrogen
(C) Oxygen
(D) Carbon dioxide
Ans. (C) Oxygen

Q25. What is the script of Ashoka’s inscriptions:
(A) Gurumukhi
(B) Hieroglyphics
(C) Dev Nagri
(D) Brahmi
Ans. (D) Brahmi
 Disclaimer: Comment in case there is discrepancy in answers given to any questions. AnswerKey of Postal Department will be final.
Prepared by: currentaffairs4examz team

Question Paper of Postal Assistant/Sorting Assistant (PA/SA) Exam held on 12 May 2013 in Kerala Circle


Question Paper of Postal Assistant/Sorting Assistant (PA/SA) Exam
Held on 12 May 2013 (Sunday)

Circle covered: Kerala Circle
Question Booklet Series: B
Prepared by: Currentaffairs4examz.blogspot.com


Click on below links to download in PDF



Friday, April 26, 2013

POSTAL ASSISTANT EXAM COMPLETE KEY HELD ON 21/04/2014



The Postal Assistant/Sorting Assistant Examination Key is prepared by Akula. Praveen Kumar, Sub Postmaster, Papannapet SO-502303(Medak division Mob no. 9849636361, 8019549939) in good faith of Postal Assistant exam aspirants. Author of blog does not accepts any responsibility in relation to the accuracy, correctness of answers or otherwise, of the contents.
The Key Published by India Post is final.
Postal Assistant Exam 2013 Question paper

 BOOKLET SERIES “B”

Part A - General Knowledge

1. Government of India has recently granted "Maharatna Status to two more Navratna Public Sector enterprises. Which are the these new companies joining the club of Maharatna public sector undertakings.
(A) Steel authority of India Limited and National Thermal Power Corporation Limited
(B) Bharat heavy Electrical Ltd and 
Gas authority of India Limited
(C) Indian Oil Corporation and Coal India Limited
(D) Bharat Heavy Electricals Limited and Oil and Natural gas corporation.

Sunday, April 21, 2013

POSTAL ASSISTANT SORTING ASSISTANT QUESTION PAPER-2013- EXAMINATION CONDUCTED IN FIRST PHASE ON 21/04/2013

Department of Posts conducted Direct recruitment of PA/SA Examination on 21-04-2013 for several circles. We are providing the same below for the future aspirants.



PART  A   (GENERAL KNOWLEDGE)

READ THE FOLLOWING PAGES


Monday, April 15, 2013

Postal Assistant /Sorting Assistant Exam Model Cum Practice Paper for Direct Recruitment-2013


This model paper prepared and compiled by Akula. Praveen Kumar, SPM, Papannapet Sub Office-502 303, Medak Division, Andhra Pradesh(9849636361,8019549939)

Disclaimer:- All questions/Information provided in this post are Compiled by A. Praveen Kumar for in good faith of Postal Assistant exam aspirants. The types of questions, number of questions and standard of questions may be vary in actual examination. This is my predictions only. Author of blog does not accepts any responsibility in relation to the accuracy, completeness, usefulness or otherwise, of the contents. Utmost care has been taken to prepare the model cum practice paper as per syllabus prescribed by India Post.

This is a practice paper only.

Previously the Department filtered the aspirants on the basis of merit and allowed 1:10 ratio for the examination. Hence the previous pattern and type of exam and standard of examination was easy. But this year onwards the selection process was changed and heavy competition is there for selection of Postal Assistant. The Examiner will set tough standard / medium hard level to test candidate         grasp of basic concepts of principles, Knowledge, application level, ability to solve the complex problems.

Best of luck to all Postal Assistant Exam Aspirants.

                                MODEL CUM PRACTICE PAPER

Marks: 100                                             Duration: 2 hours

Instructions to Candidates

1. Answer All the Questions
2. Each question Carries “1” Mark
3. Round off the appropriate choice in OMR sheet

                                                                   PART-A
          (General Knowledge & Current Affairs) 
      
1. Scientist in the month of December revealed a planet that could support life, orbits a Sun-like star near the Earth. What is the name of the star around which this planet was found orbiting?

1. Tau Ceti                 2. Sirius                      3. Ophiuchi               4.Gliese 33

2.Park Guen –hye has beenelected as the first women President of 

1. Thailand                2.Vietnam                  3. South Korea          4.Maurritius

3. The term “Chucker” is used in which sports? 

1.Football                  2. Horse Racing        3. Wrestling               4. Polo