Monday, May 13, 2013

Solved Questions of Postal/Sorting Assistant Exam held on 12 May 2013 in Kerala Circle



Solved Questions of Postal/Sorting Assistant Exam held on 12 May 2013 in Kerala Circle
General Awareness Section: Questions with Answer Key
Q1. Which of the following articles of Constitution says that the executive power of every state shall be so exercised as not to impede or prejudice the exercise of the executive power of Union?
(A) Article 258
(B) Article 355
(C) Article 356
(D) Article 257
Ans. (D) Article 257

Q2. The distance between earth and sun is greatest during:
(A) Winter Solstice
(B) Aphelion
(C) Perihelion
(D) Summer Solstice
Ans. (B) Aphelion

Q3. Which company has developed AKASH, the cheapest tablet computer?
(A) IBM   
(B) HCL   
(C) Datawind   
(D) Lenovo
Ans. (C) Datawind   

Q4. Bhopal Gas tragedy is associated with leakage of: 
(A)  Carbon dioxide 
(B) Methyl ISO cyanate   
(C) Sulphur Dioxide    
(D) Nitrogen dioxide
Ans. (B) Methyl ISO cyanate  
 
Q5. Who is the General Secretary of CPI(M)?
(A) Suravaram Sudhakar Reddy   
(B) Basudev Acharia             
(C) Prakash Karat               
(D) None of these
Ans. (C) Prakash Karat            
   
Q6. The central Government on 1st Jan, 2013 launched the pilot phase of direct cash benefits transfer scheme. Under this scheme the cash will be directly transferred to the intended beneficiaries through.
(A) Permanent Account Number linked Bank Account  
(B) Voter I D linked Bank Account   
(C) Aadhar-Linked Bank Accounts    
(D) Ration Card linked Bank Accounts
Ans. (C) Aadhar-Linked Bank Accounts    

Q7. Identify three leader states in wind energy among the following:
(A) Maharashtra, Odisha, Bihar              
(B)  Maharashtra, Madhya Pradesh, West Bengal
(C) Bihar, Jharkhand, Uttar Pradesh
(D) TamilNadu, Maharashtra, Gujarat
Ans. (D) TamilNadu, Maharashtra, Gujarat

Q8. Dr Montek Singh Ahluwalia said recently that the term “Bimaru” states should be done away with. Which states was/were termed as Bimaru states?
(A) Bihar, Jharkhand, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh
(B) Bihar, Madhya Pradesh, Rajasthan, Uttar Pradesh   
(C) Bihar, Uttar Pradesh
(D) Bihar
Ans. (B) Bihar, Madhya Pradesh, Rajasthan, Uttar Pradesh   
 Note: The term 'Bimaru' was coined by a demographer Ashish Bose in the early 1980s, whereby he had classified Bihar, Madhya Pradesh, Rajasthan and Uttar Pradesh as laggards struggling to keep up in comparison with the growth rates set by other states.
Q9. Who was recently elected as vice President of Indian National Congress?
(A) Kapil Sibal
(B) Manmohan Singh
(C) P.Chidambaram  
(D) Rahul Gandhi
Ans. (D) Rahul Gandhi
Note: Rahul Gandhi on 19 January 2013 was formally elevated and was appointed at the position of party Vice-President of Congress at the Chintan Shivir organised at Jaipur in January 2013.
Q10. Recently consensus on GST have been arrived by center and states. What does GST mean?
(A) Gross Sales Tax
(B) Graded Sales Tax   
(C) Global Sales Tax 
(D) Goods and service Tax
Ans. (D) Goods and service Tax
Note: The proposed nationwide GST is intended to usher in a uniform market for goods and services, cut business costs, and boost government revenue. The indirect tax would replace existing levies such as excise duty, service tax and value-added tax (VAT).
Q11. The Reserve Bank of India has asked banks to ensure withdrawal of Non-CTS 2010 standard cheques with CTS standard-2010 cheques by:
(A)  30th April, 2013   
(B) 31st December,  2013   
(C) 31st March, 2013 
(D) None of these
Ans. (D) None of these.
Note:- On March 19, 2013 the RBI has once again extended the deadline for issuance of new format cheque till July-end. It has asked the banks to issue new cheque books only under the new format and gave them time till July-end to withdraw the old format cheques . In December, the RBI had extended the deadline to convert to the new standard CTS-2010 by three months to March 31, based on the representations from stakeholders.
Q12. How many gold medals were won by India at Copa-Brasil-2012 Tournament of wrestling?
(A) Eight  
(B) Nine  
(C) Seven 
(D) Six
Ans. (B) Nine  
Note: The Indian wrestling contingent finished with a rich-medal haul, including 9 golds and four bronze in the Copa Brasil-2012 tournament held in Rio from November 29 to December 2.
Q13. Who was named AIFF (All India football federation) player of the year 2012?
(A) Gouramangi Singh
(B) Sunil Chhetri  
(C) Syed Rahim Nabi
(D) Subrata Paul
Ans. (C) Syed Rahim Nabi

Q14. India on Oct-4, 2012 successfully test fired nuclear capable Prithvi-II ballistic missile from a test range at Balasore. This was a:
(A) Air to Air Missile      
(B)  Surface to Air Missile
(C) Surface to Surface Missile                           
(D) Air to Surface Missile
Ans. (C) Surface to Surface Missile                           
Q15. The National Development Council has approved recently the 12th five year plan and set an annual average growth target of:
(A) 10%               
(B) 11%              
(C) 8.2%       
(D) 9%
Ans. (C) 8.2%       

Q16. Who was world biggest exporter of rice in 2012 as per the latest report by Food & Agriculture organization?
(A) China              
(B) Pakistan                     
(C) Thailand   
(D) India
Ans. (D) India
Note: India in 2012 surpassed Thailand as the top exporter for the first time in three decades, shipping 10.3 million tons of milled rice compared with Thailand’s 7.0 million. India could export 8.3 million tons of rice in 2013, making it the world’s leading rice exporter for two years in a row, the Food and Agriculture Organisation (FAO) said on May 07, 2013.
Q17. The government of India has given ……………..” languages of the 8th Schedule” the status of official language.
(A) 23    
(B) 26   
(C) 24    
(D) 22
Ans. (D) 22

Q18. Who is credited with the discovery of Electron?
(A)    James Chadwick
(B)     Rutherford
(C)     E. Goldstein
(D)    J.J. Thompson
Ans. (D)    J.J. Thompson

Q19. During the time of which Mughal emperor did the English East India Company establish its first factory in India?
(A)  Shahjahan
(B) Aurangazeb
(C) Akbar
(D) Jahangir
Ans. (D) Jahangir

Q20. The first temporary president of Constituent Assembly was:
(A) Dr. Bhim Rao Ambedkar
(B) Sardar Vallabhai Patel
(C) Dr. Rajendra Prasad
(D) Dr. Sachidanand Sinha
Ans. (D) Dr. Sachidanand Sinha
Note: Dr. Sachchidananda Sinha was the first president (temporary chairman) of the Constituent Assembly when it met on December 9, 1946.
Q21. Which among the following was the major demand of the Bardoli Satyagraha (1928) organized under the leadership of Sardar Vallabhai Patel?
(A) Rollback of newly enhanced revenue rate
(B) Supply of Agricultural Inputs to farmers at subsidized rate
(C) Land to the tiller
(D) Increase of rates of labour wage
Ans. (A) Rollback of newly enhanced revenue rate

Q22. Find the incorrect statement:
(A) Full moon occurs when the moon comes between the Earth and Sun
(B) The difference in minutes between the Greenwhich time and the local time at a place can be derived by multiplying the longitude of place by four
(C) Spring Tide is caused by the gravitational pull of the moon and the sun together in the same direction
(D) A line on a map that joins all places of the same height above sea level is called contour line
Ans. (A) Full moon occurs when the moon comes between the Earth and Sun

Q23. The refractive indices of Kerosine, Turpentine and water are 1.44, 1.47 and 1.33 respectively. Light will have maximum speed in:
 (A) Water
(B) Speed remains same for all
(C) Kerosine
(D) Turpentine
Ans. (A) Water
Note: Refractive Index= Speed of light in air/ speed of light in medium
Speed of light will be maximum in the medium which has lowest refractive index

Q24. Which of the following gases are given out during photosynthesis:  
(A) Nitrogen
(B) Hydrogen
(C) Oxygen
(D) Carbon dioxide
Ans. (C) Oxygen

Q25. What is the script of Ashoka’s inscriptions:
(A) Gurumukhi
(B) Hieroglyphics
(C) Dev Nagri
(D) Brahmi
Ans. (D) Brahmi
 Disclaimer: Comment in case there is discrepancy in answers given to any questions. AnswerKey of Postal Department will be final.
Prepared by: currentaffairs4examz team

Question Paper of Postal Assistant/Sorting Assistant (PA/SA) Exam held on 12 May 2013 in Kerala Circle


Question Paper of Postal Assistant/Sorting Assistant (PA/SA) Exam
Held on 12 May 2013 (Sunday)

Circle covered: Kerala Circle
Question Booklet Series: B
Prepared by: Currentaffairs4examz.blogspot.com


Click on below links to download in PDF



Friday, May 10, 2013

Release of Revised MNOP Script


Release of Revised MNOP Script
It is decided to keep both POS and SpeedNet MNOP Updation Script at a single point download. This script has to be used at all the offices using POS and SpeedNet.
Based on the latest Sorting Extract / Orders received from the Directorate and IC Hub Data received from Circles, the Revised MNOP Script is released and the details of the releases are as follows.
This script will contain the entire Hub Master data as per the requirement /modifications - 
including all the previous revisions. 

TO DOWNLOAD THE PATCH CLICK BELOW.

DOWNLOAD FROM HERE.

Thursday, May 9, 2013

POSTMASTER GRADE -I SYLLABUS AND BOOKS.


SYLLABUS FOR DEPARTMENTAL COMPETITIVE EXAMINATION FOR THE POST OF POSTMASTER GRADE- I IN POST OFFICES.

1.  The examination for Postmaster Grade– I, will consist of two papers of 100 questions & 90
minutes duration each. The questions will be on the pattern of objective type multiple
choice questions.(MCQ)
2.  Syllabus for these two papers is given below.


PAPER – I
1.  CUSTOMER SERVICE & GRIEVANCES:-
a.  Post Office Guide Part – I           
b.  Compendium of Processing & Disposal of Public Complaints      
c.  Knowledge about DOPG, DOARPG & RTI Cases          
d.  Consumer forum/Post forum/Citizen Charter            
e.  C.C.S (C.C.A) Rules            
f.  C.C.S Conduct Rules            
g.  General Financial Rules            

Saturday, May 4, 2013

Shrink a Database SQL Server 2008 R2


   This topic describes how to shrink a database by using Object Explorer in SQL Server Management Studio. The database cannot be made smaller than the minimum size of the database. The minimum size is the size specified when the database was originally created, or the last explicit size set by using a file-size-changing operation, such as DBCC SHRINKFILE. For example, if a database was originally created with a size of 10 MB and grew to 100 MB, the smallest size the database could be reduced to is 10 MB, even if all the data in the database has been deleted.

Shrinking data files recovers space by moving pages of data from the end of the file to unoccupied space closer to the front of the file. When enough free space is created at the end of the file, data pages at end of the file can deallocated and returned to the file system.


NEGATIVE LIST UPTO 31/03/2013

CLICK HERE TO DOWNLOAD THE SAME.

ftp://ftp.ptcinfo.org/negativelist/


The file 'NL_20130331.exe' should be copied to DBAnalyzer folder and executed after completion of day's transactions. This will update the negative list upto 31/03/2013 in Sanchay Post. (Corrections received upto 01/05/2013)

In addition to Negative List, updations relating to PINCODE details are also done in the database. Hence, execution of this patch will take longer than the usual updation time. System Administrators should ensure that the server is not switched off till successful execution of the patch.

To confirm updation, use 'DBAnalyzer >> Database Discrepancies >> NSC >> Details of negative list updation' option.

Friday, May 3, 2013

DB ANALYSER DATED 03/05/2013


Last updated on: 03-05-2013



DBAnalyzer has a new feature to generate a consolidated report of all discrepancies in the database. Unzip the additional exe & all the DLL files included in the DBAnalyzer zip file and copy to the DBAnalyzer folder.

NOTE: Generation of Consolidated Report is a TIME CONSUMING PROCESS. All offices are advised to generate this report after completing the daily routines like DAY-END process, Database Backup, etc.



DB ANALYSER DATED 03/5/2013 CLICK HERE TO DOWNLOAD
Email issues related to this software to sblansupport@hotmail.com

POSTMASTERS GRADE-I QUESTION PAPER 2011 WITH KEY.

Computer keeps restarting without warning






Your clients or even your own computer may keep restarting for no reason without warning. 
First of all, when a computer keeps rebooting it can be caused by a wide range of problems,
 from incompatable software such as Firewalls and Antivirus software, damaged or overheating
 parts inside your computer or even incompatable peripherals such as printers and scanners.
 Here are some computer repair tips to help you diagnose the problem.When a reboot occurs
 from within Windows XP, your computer will totally restart without telling you what caused it.
 This is the default behavior when Windows XP encounters a system failure.

Wednesday, May 1, 2013

V2 SBCO - CBS Utility Software




Download & Unzip and paste CBS folder & CBS.bat  into  C:\ Drive ( or Any Drive )

Run the CBS.bat file  to execute CBS Utility Software


Download

This is useful for this purposes

1. To take list of Minus balance

2. To take Closed account with Balance

3. To change the Account Status  into Closed / TFR

4. To change all Minus into 0 balance by OB Corrections

Password :  RAJA

courtesy:sapost.blogspot.in

India Post offers 7% discount on price of all gold coins




   With the heavy slump in gold prices, the Postal department is also trying to overcome the burdensome situation.  India Post is offering a special discount of 7 per cent on the price of all gold coins sold through Post office on the occasion of Akshaya Tritiya, which falls on the  May 13.

 The offer is valid for a period up to June 30, 2013. Gold coins are available with India Post Logo in tamperproof packaging along with certification by internationally recognised Assayers in the denominations of 0.5 g, 1 g, 5 g, 8 g, 10 g, 20 g and 50 g of 24 carat with 99.99% purity. India Post retails gold coins in association with World Gold Council and Reliance Money Infrastructure Limited. Coins are manufactured by the world renowned Valcambi SA, Switzerland.

  Gold coins are sold through select 60 post offices in all the districts except Malappuram and Kasargod. The listed post offices include Trivandrum GPO, Pattom Palace, Trivandrum Medical College SO, Trivandrum Fort SO, Sasthamangalam SO, Thycaud HO, Neyyatinkara HO, Nedumangad SO, Kollam HO,  Kottarakkara HO, Karunagapally HO, Thiruvalla HO, Chengannur HO, Pathanamthitta HO, Adoor HO, Punalur HO, Alappuzha HO, Cherthala HO, Kanjirapally HO, Thodupuzha HO, Kattappana HO, Mavelikkara HO, Kayagulam HO, Kakkanad SO, PD Hills SO, Kuruvilangad SO, Ettumanoor SO, Palai HO, Vaikom HO, Irinjalakuda HO, Kodungallur MDG, Ernakulam HO, Chalakudi HO, Edapally SO, Kottayam HO, Tripunithura, Changanacherry HO, Kochi HO, Ernakulam High Court SO, Ernakulam MG Road SO, Chavakkad SO, Gandhinagar SO, Trissur HO,  Guruvayur SO, Kunnamkulam HO, Calicut HO, Kalpetta HO, Feroke SO, Calicut Civil Station HO, Kallai SO, Calicut Beach SO, Kunnamangalam SO, Kannur HO, Thalassery HO, Vadakara HO, Koyilandi HO, Ottapalam HO, Shoranur MDG, Pattambi MDG and  Palakkad HO.


courtesy: Indian Express News Service - THIRUVANANTHAPURAM